Reddingsvest Zeeverkenners

Alle zeeverkenners dienen zelf voor een geschikt en goed onderhouden (automatisch) reddingsvest te zorgen voor tijdens de kampen.

Een goed reddingsvest draait een geklede bewusteloze drenkeling automatisch op zijn rug en houdt zijn gezicht boven water, je kan er dus niet mee zwemmen. Voor rustig binnenwater is een reddingsvest met een CE-keurmerknummer vanaf 100N geschikt. Voor automatische reddingsvesten is vanaf 150N gebruikelijk.

Let op: een reddingsvest is dus geen zwemvest! Een zwemvest is bedoeld als hulp bij het zwemmen, bijvoorbeeld voor surfers. Een reddingsvest is speciaal ontworpen voor noodgevallen en je kan er niet mee zwemmen. Een nieuw reddingsvest met vulling heeft u al vanaf zo’n €40,-, maar u kunt natuurlijk ook een goed tweedehands vest kopen! Let daarbij goed op de sluiting en de stevigheid van de vulling. Een automatisch reddingsvest heeft u al vanaf zo’n €60,-. 

Kooptips:

  • Koop een vest dat past bij uw eigen gewicht en de activiteiten die u op het water wilt gaan doen.
  • Elk vest moet comfortabel zitten en voldoende bewegingsvrijheid geven. Koop voor kinderen nooit een vest “op de groei”.
  • Hou bij de aanschaf van een reddingsvest ook rekening met de kleding die u op het water draagt. Kleding kan de werking van het vest tegenwerken omdat de lucht te lang vastgehouden wordt.

Zie ook de site van de KNRM.